Geaccrediteerde nascholing
Menu

Straatbeeld.

16 juni 2021 Claassen, A.M.T.S. Geen reacties

De laatste tijd zijn er vaak momenten dat ik denk: ‘het moet niet gekker worden’ als reactie op nieuwsberichten. ‘Schelden doe je maar op straat, tussen tuig van de richel’, is de aanwijzing die ik als kind kreeg op dreigende impulsdoorbraken. Dus dit zijn spannende tijden waarin ik me weer moet zien in te houden.  Want eerlijk gezegd neig ik wel naar ongecontroleerde verontwaardiging,  al dan niet geuit in hedendaagse straattaal.

Overheidsbeleid, dat is het onderwerp van deze blog. Ik snapte er niet veel meer van: scholen open, bibliotheek dicht. Terrassen open, restaurants niet. Voetbalstadions open, musea nog niet. Blijven mentaliseren was een grote uitdaging. Totdat ik het patroon zag achter de overheidsbeslissingen.

Wat is dan dat patroon? Gewoon: wat in de buitenlucht zichtbaar is, daar wordt op gecontroleerd! What you see is what you kan beheersen. Het ligt gewoon op straat! En dan komt er zo’n helder moment in je hoofd waarin je vanuit dit inzicht nog meer gaat zien. Alles wat ‘op straat’ te zien en te horen is, is gedragsmatig te sturen door de overheid: profiling op buitenlandse namen (is te lezen) een brief van de kroonprinses (zelf aangeboden), een gelekt memo met christendemocratische scheldwoorden (opzeggen van lidmaatschap). En de burger communiceert ook weer via het straatbeeld terug: 298 stoelen zichtbaar voor een ambassade, schijt aan de mondkapjes (die overal op straat liggen). Het lijkt wel alsof onze overheid door de coronacrisis in een soort chronische teleologische modus is geschoten. En zo’n prementaliserende state of mind is nou juist niet helpend in de ontwikkeling naar een nieuwe bestuurscultuur van vertrouwen en lange termijnbeleid.  Die vraagt namelijk om rust en reflectie. En ook om actie op zaken die, niet zichtbaar, achter de voordeur gebeuren. En zover zijn ze in Den Haag nog lang niet, concludeer ik wanneer ik weer een nieuwsapp open. Maar nu kan ik het met mijn buitenlucht-inzicht compassievol lezen. En blijft het rustig op  straat.

Anne-Marie Claassen,

Psychotherapeut en hoofdredacteur PsyXpert.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren

PsyXpert Blog

De blog van PsyXpert bevat opinies en columns van hoofdredacteur en andere redactieleden van PsyXpert. De blogs worden op persoonlijke titel geschreven. Feedback en inhoudelijke discussie worden gewaardeerd.