Geaccrediteerde nascholing
Menu

Een ervaringsverhaal

Mogelijk gemaakt door een jaar klinische schematherapie

Door op 21-03-2018

Altijd op eieren lopen

Een ervaringsverhaal, mogelijk gemaakt door een jaar klinische schematherapie

In het kader van antistigmatisering publiceert PsyXpert, nascholingstijdschrift over psychotherapie, in elke editie een ervaringsverhaal van een cliënt. Deze editie: cliënt G.K. over een jaar klinische schematherapie. “Thuis was het vaak heel spannend, omdat mijn vader en moeder een ongezonde relatie hadden. Er werd nooit gepraat, altijd op eieren gelopen en de schijn werd opgehouden.” 

Vader van cliënt heeft een eigen bedrijf en dat is naar zijn zeggen ‘zijn alles’. Vader is altijd druk en daardoor vaak kortaf. “Zwart-wit zijn zit in zijn karakter. De momenten dat hij vrij was besteedde hij liever aan zijn kameraden in het plaatselijke café. Er ging weinig sturing van hem uit. Hij heeft zelfs een keer gezegd dat hij geen vader had moeten worden.”

Explosief
Als ik mij, om welke reden dan ook, rot voelde, moest ik maar doorgaan, als ik wat te vragen had, kon ik zomaar een kortaf antwoord krijgen en soms was het advies: mond houden. Dat laatste heeft mijn moeder veelal uit bescherming gedaan, omdat mijn vader soms nogal explosief kan reageren om de kleinste zaken.

“Dit maakt dat ik voorzichtiger aan ben gaan doen richting anderen en er vooral niet veel over durfde te vragen. De kleinste door mij ingevulde signalen kunnen hele dagen verwoesten en contacten vaag maken. “

Loswiebelen
Cliënt besloot klinische schematherapie te proberen. “Om dat wat ik heb ervaren en mijzelf heb aangeleerd uit zelfbescherming los te wiebelen, om straks mijn eigen toekomst te maken, los van hoe anderen mij ooit wilden zien. Mijn pad te volgen, mijn leven in te richten.”

Na een jaar therapie concludeert cliënt het volgende. “Ik heb veel over mijzelf geleerd en dat levensverhaal, zoals hiervoor beschreven, geeft aan welke inzichten ik dit jaar heb opgedaan. Ik kan met grote trots zeggen dat ik heel blij ben deze stap te hebben gezet!”

Dit artikel is een sterk verkorte weergave van het ervaringsverhaal verschenen in PsyXpert, editie 2018-1. Meer ervaringsverhalen lezen van cliënten die psychotherapie volgen? Kijk op www.psyxpert.nl/abonneren.

Bent u lid? Log in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Thema Anti-stigmatisering
Publicatie 21 maart 2018
Editie PsyXpert - Jaargang 4 - editie 1 - 2018-1