Geaccrediteerde nascholing
Menu

"Ga mee in de beleving; ga naast de suïcidale patiënt staan"

Door op 21-03-2018

“Onacceptabel veel fouten in de hulpverlening bij suïcide”

Samenvatting Interview met Ad Kerkhof, expert op het gebied van suïcidepreventie

“Ik zie heel veel fouten in de hulpverlening, echte fouten, gruwelijke fouten. En ik vind het onacceptabel dat je die zo vaak ziet.” Dat zegt Ad Kerkhof, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de VU in Amsterdam, in het interview dat nascholingstijdschrift PsyXpert met hem had over suïcidaliteit in al haar facetten. “Je zorgplicht is veel belangrijker dan die geheimhoudingsplicht.”

In de groepspraktijk waar Kerkhof werkt, ziet hij veel nabestaanden van suïcide. ”Een aantal malen, echt herhaaldelijk, heb ik te maken gehad met ouders die mij vertelden dat hun zoon of dochter was overleden terwijl die in behandeling was. De ouders dachten dat hun kind in behandeling was voor paniekaanvallen of depressie, en opeens heeft hun zoon of dochter dan suïcide gepleegd.”


 

Politie voor de deur
Achteraf blijkt dan dat psychiater of huisarts op de hoogte was van de suïcidaliteit, maar een kind ouder dan 18 jaar hulpverleners had gevraagd om dit niet met de ouders te bespreken. “Dan worden die ouders wakker gemaakt om drie uur ’s nachts, staat de politie voor de deur en krijgen ze het bericht dat hun dochter of zoon suïcide heeft gepleegd. Ik vind dat dat niet kan, dat is fout.”

Zorgplicht boven geheimhoudingsplicht
Een van de kenmerken van suïcidale depressie is volgens Kerkhof dat mensen het niet willen vertellen aan hun naasten, omdat ze hen niet lastig willen vallen, zogeheten “perceived burdensomeness”. De hoogleraar vindt het echter vanzelfsprekend dat je dan de wens om geheimhouding doorbreekt, omdat de zorgplicht veel belangrijker is dan die geheimhoudingsplicht. Kerkhof: “Ik vind oprecht dat de hulpverleners, vooral bij jonge kinderen maar ook wanneer jongens en meisjes 24, 25 zijn, depressief, en terugvallen naar hun kinderlijke niveau van denken, de ouders erbij moeten betrekken.”

Hartverscheurende taferelen
Hetzelfde geldt overigens voor oudere patiënten met psychoses en ernstige aandoeningen, wanneer ze suïcidaal zijn en in de psychiatrie zitten, aldus de hoogleraar. “Ouders willen iets doen voor hun kinderen, ze beschermen, en dan worden ze buiten de behandeling gehouden. Hartverscheurende taferelen zijn dat soms.”

Het interview met Ad Kerkhof is verschenen in nascholingsmagazine PsyXpert, editie 2018-1. Het artikel in zijn geheel lezen? Kijk op www.psyxpert.nl/abonneren. 

Bent u lid? Log in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Rohlof, J.G.B.M.,
Logt, G.J.
Thema Interview
Publicatie 21 maart 2018
Editie PsyXpert - Jaargang 4 - editie 1 - 2018-1