Geaccrediteerde nascholing
Menu

The Living Museum Nederland

An artist community

Door op 28-06-2019

Anti-stigmaverhaal (samenvatting)

PsyXpert, nascholingstijdschrift over psychotherapie, publiceert geregeld verhalen in het kader van antistigmatisering. Deze editie vertelt het verhaal van The Living Museum: een kunstenaars-vrijplaats voor mensen met een achtergrond in de psychiatrie, op het terrein van GGZinGeest in Bennebroek.

Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Rokus Loopik is directeur van het Living Museum. Hij kwam het concept tegen tijdens een van zijn reizen naar New York en besloot dit idee in 2015 voor te leggen aan de raad van bestuur van GGZinGeest.

Eenvoudig
De voorzitter van de Raad van Bestuur stelde hem de volgende vraag: “Als wij je een gebouw ter beschikking stellen, hoe gaat je het dan doen?” Het antwoord van Loopik luidde: “Ik denk dat ik het gebouw ga schoonmaken, de muren wit ga verven en dan zet ik de deur open. Dat lijkt mij de eenvoudigste manier om te starten.”

Intake
Een intakegesprek op de drempel van the Living Museum duurt 30 seconden. Er wordt gevraagd of je kunstenaar bent en of je een achtergrond hebt in de psychiatrie en/of verslavingszorg. De antwoorden op beide vragen zijn om het even. Wie wil krijgt de beschikking over een studio. Gratis en voor niets, niet gehinderd door DBC’s, signaleringsplannen, hersteltrajecten en overijverige hulpverleners. Er is zeer bewust niet gekozen voor inbedding in de reguliere GGZ.

Levenskunstenaar
Het is in onderzoek bewezen dat het gebukt gaan onder psychiatrische problematiek synoniem is aan het bezitten van extreme creativiteit. The Living Museum biedt mensen met een psychiatrische achtergrond de mogelijkheid om het juk van de psychiatrische patiënt af te werpen en verder als (levens)kunstenaar door het leven te gaan.

Stichting the Living Museum leeft van giften en donaties. Bijdragen kan via https://voorjebuurt.nl/nl/projects/thelivingmuseum.

Dit artikel is een sterk verkorte weergave van het anti-stigmaverhaal verschenen in PsyXpert, editie 2019-2. Meer anti-stigmaverhalen lezen van cliënten en hun ervaringen met psychotherapie? Kijk op www.psyxpert.nl/abonneren.

Bent u lid? Log in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Loopik, R.
Thema Anti-stigmatisering
Publicatie 28 juni 2019
Editie PsyXpert - Jaargang 5 - editie 2 - 2019-2